Het Veurs Lyceum
nu óók een Technasium!

Vind je het leuk om de wereld om je heen te ontdekken? Ben je altijd nieuwsgierig naar hoe iets werkt en denk je creatief? Dan is het Technasium echt iets voor jou.

Technasium

Vanaf januari 2021 is het Veurs Lyceum officieel een Technasium. Wat betekent dat?

Het Technasium is een opleiding voor mavo, havo, atheneum en gymnasium met een moderne bèta-cultuur. Technasium betekent dat er op school het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) wordt gegeven. O&O is een vak waarbij projecten van bedrijven centraal staan. Een O&O-project begint altijd met een opdrachtgever die een probleem of een technische vraag heeft.

Waarom is Technasium goed voor je?

Het Technasium onderwijs helpt je om te leren samenwerken. De projecten voer je altijd uit in een team. Je leert creatief oplossingen te bedenken voor problemen en aangezien er altijd gepresenteerd moet worden, word je ook daar steeds beter in. In de opdrachten spelen  ondernemingszin, digitale vaardigheden en communicatie een belangrijk rol.

Op maandag 1 februari ontving het Veurs Lyceum het predicaat Technasium van de Stichting Technasium.

Beroepen in de bètasector

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) is belangrijk. Welke beroepen zijn er in de bètatechnische wereld, wat houdt zo’n beroep in en welke opleiding of studie bereidt je daar op voor?

Technasium op het Veurs

Je volgt de lessen Onderzoek en Ontwerpen in klas 1 en 2 mavo, havo en vwo en in 3 havo en vwo. Op de havo en het vwo kun je het vak O&O als eindexamenvak kiezen, op de mavo is er aansluiting op een technisch vak. Elke leerling kiest in klas 1 voor Technasium of Sport. Aan het eind van de brugklas kan worden besloten om te wisselen, maar daarna is dat niet meer mogelijk. Om het vak in de bovenbouw te kunnen kiezen moet je het vak in ieder geval in klas 2 en 3 hebben gevolgd.

De lessen Onderzoek en Ontwerpen worden gegeven in de Technasiumlokalen en in de (vanaf zomer 2021) nieuwe Technasiumwerkplaats.

Er zijn extra kosten (
€125) verbonden aan het volgen van de lessen O&O op het Technasium.

Technasium kun je niet op zomaar op iedere school volgen. In Leidschendam-Voorburg is het Veurs de enige school die Technasium aanbiedt.

Voorbeeldopdracht

In 2016 gaf de gemeente Leidschendam-Voorburg opdracht aan het Veurs Lyceum om na te denken over hoe de Burgemeester Kolfschotenlaan - de straat voor onze school – er veiliger en duurzamer uit zou kunnen zien. De leerlingen uit de tweede klas gingen in groepjes aan de slag, deden buurtonderzoek en maakten maquettes met hun oplossingen, die ze uiteindelijk presenteerden aan de wethouder.

Copyright Veurs Lyceum 2020   |   disclaimer   |   privacyverklaring   |   realisatie Knijnenburg Producties