Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West
De Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West (JGZ) is er voor ouders, kinderen en jongeren van 0 – 23 jaar. De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen volgen de groei en de ontwikkeling van kinderen vanaf de geboorte tot het einde van de puberteit. Ze geven advies over de gezondheid, leefstijl en opvoeding.

Gezondheidsonderzoek
In klas 2 heeft de jeugdverpleegkundige met elke leerling een persoonlijk gesprek op school. Allerlei onderwerpen komen aan bod die van belang zijn voor de ontwikkeling. Hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met de gezondheid? Ook worden de tieners gemeten en gewogen. Als blijkt dat er mogelijk problemen zijn, dan bespreken de jeugdverpleegkundige en leerling met elkaar wat nodig is om tot een oplossing te komen.

Iedere leerling kan een afspraak maken met de jeugdarts/jeugdverpleegkundige om te praten over onderwerpen waarover hij of zij zich zorgen maakt. Zoals ruzie thuis, met vrienden of met een leerkracht, gepest worden of zich erg eenzaam voelen. Ook met vragen over menstruatie, veilig vrijen, alcohol of drugs kunnen leerlingen terecht bij de JGZ. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige hebben een beroepsgeheim. Persoonlijke informatie wordt niet zonder toestemming van de leerling met anderen besproken.

Gezonde leefstijl – de JGZ in klas 3 of klas 4
De jeugdverpleegkundige komt opnieuw in klas 3 of klas 4 bij de jongeren langs. De leerlingen krijgen een persoonlijke vragenlijst voorgelegd over hoe zij in hun vel zitten. De vragen gaan bijvoorbeeld over beweging, voeding en gezond gewicht, roken, alcohol en drugs, gamen en social media, weerbaarheid en pesten, depressie en schoolverzuim. Door de jongeren bij deze onderwerpen stil te laten staan, worden zij gestimuleerd om na te denken over de keuzes die zij zelf maken. De jongeren kunnen over hun vragen of zorgen met de jeugdverpleegkundige in gesprek gaan. In deze persoonlijke gesprekken biedt de verpleegkundige ondersteuning en advies over hun gezondheid.

De gegevens uit het onderzoek worden anoniem en in algemene zin gebruikt om de school te informeren over de gezondheidssituatie van de leerlingen. Op basis hiervan kunnen bepaalde thema's meer aandacht krijgen in de vorm van voorlichtingsactiviteiten op school. Ouders of mentoren kunnen ook zelf een vraag naar een bepaalde voorlichting neerleggen bij de JGZ.

Heeft u vragen, of zorgen over de gezondheid of ontwikkeling van uw kind? U kunt altijd bij de Jeugdgezondheidszorg terecht: Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West
website: www.jgzzhw.nl
telefoon: 088 - 054 99 99 (ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur)
e-mail: info@jgzzhw.nl

Copyright Veurs Lyceum 2020   |   disclaimer   |   privacyverklaring   |   realisatie Knijnenburg Producties