Groep 8

Zit je in groep 7 of 8 en wil je meer weten over het Veurs Lyceum, kom dan kennismaken met onze leerlingen en leraren. Maak óók kennis met het Technasium én de Sportklas!

Om alvast te kunnen rondkijken op het Veurs en ons te leren kennen kun je een aantal video's bekijken:
 


 


 


 

Q&A met de leerlingen van het Veurs

Hoe was je eerste schooldag op het Veurs? Hoe maakte je nieuwe vrienden? Krijg je veel huiswerk? Flexuren, wat zijn dat? Heb je tips voor het maken van je huiswerk?

Deze én nog veel meer vragen, beantwoord door Isabelle, Bracha, Saskia, Sterre, Reinier en Stijn, leerlingen van het Veurs Lyceum.

Bekijk alle vier de filmpjes!


  

Kom ook naar het Veurs!

Mavo, havo, atheneum of gymnasium? Op het Veurs Lyceum kies je naast de gewone vakken ook voor het Technasium of voor de Sportklas. Zo ben je nog beter voorbereid op de toekomst. Dat is onze missie: een stevige brug bouwen tussen nu en later. Waar ligt jouw interesse? Bij het Technasium of de Sportklas?

Op deze website vind je informatie over onze school, over ons Technasium en over onze Sportklas.

Natuurlijk hebben we ook een brochure waar je alles in kunt teruglezen.
 

Technasium

Het Veurs Lyceum is trots een Technasium te zijn met ingang van het schooljaar 2021/2022.

Het Technasium is een landelijke formule voor bètatechnisch onderwijs, speciaal voor havo- en vwo-leerlingen. Op het Technasium staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) centraal. Je werkt in teamverband aan een opdracht van een bedrijf.

Sportklas

De Sportklas is meer dan alleen bewegen.

Je leert goed communiceren, samenwerken en organiseren. Deze vaardigheden helpen je ook in de klas en later bij je vervolgopleiding. Door veel te sporten, word je natuurlijk fit en leer je goed bewegen.

Combineer jij leren graag met bewegen? Vind je het leuk om nieuwe sporten te ontdekken? Werk je graag samen met andere leerlingen?

Dan is de Sportklas écht iets voor jou!

Wil je alvast kennismaken met onze Sportklas? Kijk of je naar onze Masterclass Sportklas kunt komen!

Masterclass Technasium

Wat is technasium?

Technasium betekent dat er op school het vak onderzoek&ontwerpen wordt gegeven. Onderzoek&ontwerpen is een vak waarbij projecten van bedrijven centraal staan. Een O&O-project begint altijd met een opdrachtgever die een probleem of een technische vraag heeft. Je werkt in groepjes aan een onderzoek of je maakt een ontwerp voor de opdrachtgever. Aan het begin van een project ga je meestal op bezoek bij het bedrijf waar de opdrachtgever werkt, voor de kick-off van het project. Vaak komt de opdrachtgever halverwege het project langs op school voor een tussenpresentatie. Aan het einde van een project presenteren jullie jullie ontwerp aan de opdrachtgever. 

Masterclass Sportklas

Wat is de sportklas?

Wat leuk dat jij een interesse hebt in de Sportklas op het Veurs Lyceum. Tijdens de lessen van Sportklas zit je niet in je eigen klas, maar in een groep waarin leerlingen uit alle brugklassen zitten die voor sport hebben gekozen. In de sportklas wordt er naast veel bewegen ook gewerkt aan verschillende vaardigheden. 

Toelatingsbeleid schooljaar 2021-2022

Het Veurs Lyceum is een school voor mavo (vmbo-tl), havo, atheneum en gymnasium. We kunnen op onze school leerlingen plaatsen met een

  • vmbo-tl
  • vmbo-tl/havo
  • havo
  • havo/vwo of
  • vwo advies

Let op! Leerlingen met een basisschooladvies voor vmbo-bb, vmbo-k of vmbo-gt kunnen wij niet plaatsen. 

Onderwijs op het Veurs

Het Veurs Lyceum is een school voor gymnasium, atheneum, havo én mavo. Tenzij je in onze vwo-klas komt, begin je in een gecombineerde brugklas. Zo heb je de tijd om te wennen en te ontdekken welk onderwijs het beste bij je past. Als blijkt dat je op een ander niveau toch beter tot je recht komt, kun je overstappen. Dus ook na je havo of mavo-examen kun je gewoon bij ons verder. 

Op het Veurs Lyceum richt je voor een deel je eigen schooltijd in. Je kunt voor een deel je eigen lesdag bepalen en zelf beïnvloeden of je huiswerk hebt. 

Je werkt samen met anderen aan leuke, praktische projecten, waardoor je belangrijke vaardigheden ontwikkelt en ondernemend leert denken en aanpakken. Natuurlijk moet je ook het nodige leerwerk doen. In het Open Leer Centrum en op de studiepleinen kun je elk moment van dag zelfstandig of in groepjes aan de slag.

 

Ons gebouw

Je start je dag op het Veurs in de centrale hal. Hier staan rijen met lockers. Op school kun je een locker huren, je krijgt dan een lockerpas waarmee je de locker kunt openen.

Vanuit de hal kun je naar de aula, hier kom je vaak in de pauze. Wist je dat het Veurs de gezondste kantine van gemeente Leidschendam-Voorburg heeft? In de aula is een groot podium te vinden. Het wordt gebruikt voor het Open Podium, de toneelgroep of tijdens schoolfeesten. 

Jouw schooldag op het Veurs

Een schooldag bestaat in klas 1 t/m 3 uit drie lesblokken van 80 minuten. Een gedeelte van elke les is instructie, een ander deel werk je zelfstandig of in groepjes aan opdrachten. De docent loopt rond en helpt je waar dat nodig is. Na de lesuren heb je in klas 1 en 2 elke dag een huiswerkuur, waar je onder begeleiding van een docent start met je huiswerk.

Aan het begin en einde van de dag zijn er FLEX-uren. Je volgt er tenminste vijf per week, maar meer mag ook als je dat handig vindt. Jij kiest zelf welke FLEX-uren je volgt en aan welke vakken je dus extra aandacht wilt besteden, of meer van wilt weten. Zo maak je je eigen lesprogramma en besteed je je tijd op school efficiënt.

Als het even kan maak je al je huiswerk op school. Er zijn, ook buiten de lessen, altijd mensen in de buurt die je kunnen helpen: docenten, je mentor, maar ook medeleerlingen.

Mentoraat

Begeleidend naar zelfstandigheid

Je mentor kent je, weet wat je nodig hebt en begeleidt je bij het bereiken van je doelen. Je mentor helpt je zelfstandiger te worden, je eigen keuzes te maken en bij het ontdekken van de manier waarop jij het beste leert. Je ouders of verzorgers kunnen erop rekenen dat je mentor belt als er iets besproken moet worden.
 

Laptops

Op het Veurs Lyceum maken we naast leerboeken ook gebruik van de laptop. Elke leerling heeft een eigen laptop. De laptop wordt ter ondersteuning naast de boeken gebruikt. Dit geeft leerlingen de mogelijkheid om extra oefeningen te maken, ze kunnen gemakkelijker verschillende bronnen raadplegen en extra uitlegvideo’s zoeken. Docenten kunnen de laptop inzetten om te differentiëren in de les, verdieping aan te bieden en gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen.

Vanaf het schooljaar 2020-2021 stapt het Veurs Lyceum over op Chromebooks. Leerlingen die in de brugklas komen, hebben dus allemaal een eigen Chromebook nodig.

Copyright Veurs Lyceum 2020   |   disclaimer   |   privacyverklaring   |   realisatie Knijnenburg Producties