Technasium vanaf schooljaar 2021-2022

21 oktober 2020

Veurs Lyceum Technasium met ingang van schooljaar 2021-2022

Predicaat Technasium
Het Veurs Lyceum heeft afgelopen schooljaar het introductieprogramma om Technasium te worden met goed gevolg doorlopen en ze voldoet aan alle kwaliteitseisen voor predicaatverlening van Stichting Technasium. Met ingang van schooljaar 2021-2022 mag de school daarom het predicaat Technasium voeren. In de brugklas gaan leerlingen dit schooljaar in periode 2 en 3 al van start met het Technasiumonderwijs in de pilotklassen

Onderzoek & Ontwerpen
Het Technasium is een hedendaagse vakoverstijgende bèta-opleiding voor meisjes en jongens op de havo en het vwo. Maar wat is bèta eigenlijk? Het is de verzamelterm voor de exacte vakken als biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde, informatica. Kern van de technasiumopleiding is het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O).

Competenties en vaardigheden
Binnen het Technasiumonderwijs ontwikkelen leerlingen de competenties en vaardigheden die nodig zijn binnen de bètatechniek. Zoals creativiteit, ondernemendheid, samenwerken, inventiviteit, communicatie, plannen, projectmatig werken, organiseren en proces- en kennisgericht werken.

Technasium in onder- en bovenbouw
Je start met het Technasium in de brugklas. Na de brugklas en na de derde klas kies je of je met het Technasium verder gaat. In de bovenbouw kun je het Technasium blijven volgen indien je het profiel natuur en gezondheid of natuur en techniek kiest.

Bekijk een filmpje over het Technasium

Technasium iets voor jou?
Ben jij nieuwsgierig, creatief en avontuurlijk? Hou je van uitdagingen en vind je het leuk om met anderen samen te werken? Droom je van een carrière als architect? Zet je graag jouw digital skills in voor een perfect ontwerp? Hou je ervan om dingen te onderzoeken en te doorgronden? Dan is het Technasium echt iets voor jou!

Denken en doen
Tijdens deze opleiding wordt van je gevraagd om dingen te bedenken en te doen. Je werkt dus zowel met je hoofd als met je handen. In de brugklas volg je het vak Onderzoek & Ontwerpen. Je hebt O&O 2 x 80 minuten per week. Je leert dan projectmatig te werken aan vraagstukken uit het bedrijfsleven als een echte onderzoeker en als een echte ontwerper.

Opdrachtgever
Een O&O-project begint altijd met een opdrachtgever die een probleem heeft. Als het kan, ga je bij hem langs om uitleg over het vraagstuk te krijgen. Daarna ga je in een team aan de slag om een oplossing te vinden. Je werkt 2 x 80 minuten per week aan het project in de Technasiumwerkplaats. Met een docent heb je regelmatig werkoverleg. Na ongeveer 8 weken is het project klaar en houd je een eindpresentatie. De opdrachtgever probeert om daarbij aanwezig te zijn. Hij kijkt met de ogen van een vakman en je zult merken: hij kijkt heel anders dan je docent.

Onderzoek & Ontwerpen (O&O) een volwaardig examenvak voor havo en vwo leerlingen
Om het vak Onderzoek & Ontwerpen op het havo en vwo te mogen aanbieden, heeft een school toestemming van het ministerie van OCW nodig. Op de Technasiumscholen is Onderzoek & Ontwerpen een verplicht profielkeuzevak binnen de profielen Natuur & Gezondheid en/of Natuur & Techniek. Het vak O&O heeft geen centraal eindexamen, maar wordt afgesloten met een zogenaamd schoolexamen. Op het Technasium bestaat het schoolexamen veelal uit 2 keuzeprojecten en de Meesterproef. Je kunt je Profielwerkstuk eventueel combineren met je Meesterproef. Zo heb je volop ruimte of je echt verdiepen in een onderwerp dat je interessant vindt.

Geïnteresseerd in het Technasium?
Wil je nog meer informatie?
Neem dan contact met de sectieleider Technasium:
mevrouw M. (Maaike) van der Voort (voo@veurslyceum.nl).

Copyright Veurs Lyceum 2020   |   disclaimer   |   privacyverklaring   |   realisatie Knijnenburg Producties