Havo 4 danst Romeo en Julia 30-1-2019

Alle ruim 100 leerlingen uit havo-4 stonden op dinsdag 29 januari dansend op de planken van het Veurs. Voor een volle zaal gevuld met ouders en leerlingen voerden zij hun eigen Romeo en Julia uit. Best spannend, voor zoveel mensen... En dan ook nog dansen.

Daar waren ze uiteraard op voorbereid, want al sinds eind november werkten we hier naartoe. We keken toen als een soort aftrap Een Romeo en Julia, van Dansgroep Lonneke van Leth (een voorstelling die nota bene vandaag de Niekie van den Berg-prijs won!), een dansvoorstelling waarin het bekende Romeo en Julia verhaal van Shakespeare zich niet in het 16e eeuwse Verona, maar in de 21e eeuw in Nederland afspeelt.

Dat was ook de opdracht die de leerlingen hadden gekregen: maak een eigentijdse Romeo en Julia. Elk van de vier havo-4 klassen maakte een versie waarbij binnen de klas in vier groepen het verhaal als een estafette aan de volgende groep werd doorgegeven. Soms was dat even puzzelen voor de toeschouwer (dat sommige Julia's door jongens werden gespeeld en Romeo's door meisjes maakte het er ook al niet gemakkelijker op), maar de waardering was er niet minder om.

De leerlingen werden bij het ontwerpen van de dans begeleid door Camille Pidou, danseres bij Dansgroep Lonneke van Leth en door de docenten CKV. Ze leerden niet alleen dansen en iets over Shakespeare, ze leerden ook keuzes maken op het gebied van muziek, decor en attributen, plannen maken voor decorwissels, maar vooral: samenwerken, afspraken maken en nakomen, omgaan met spanning, voor een volle zaal op het podium gaan staan en samen met je klasgenoten presteren op het moment suprême. Het applaus was dan ook dik verdiend.