Codeweek op het Veurs 13-10-2017

Het is inmiddels al uitgegroeid tot een heuse traditie bij de talentstroom Science: Het meedoen aan de Codeweek. Het verder aanleren van vaardigheden, waaronder digitale, staat het hele jaar centraal in onze Sciencelessen maar deze week speciale aandacht voor het leren programmeren als onderdeel van de digitale vaardigheden.

De leerlingen in de brugklas bij Wilma van Rest zijn gaan programmeren in
Scratch. Voor sommige leerlingen de eerste keer dat zij aan de gang gingen met een computertaal maar er waren ook anderen die al meer ervaring hadden en deze skills door peer-teaching aan hun klasgenoten konden overbrengen.

De tweedeklassers gingen met Ivon Hensen en Alex Timmermans aan de gang met een wat meer ingewikkelde programmeeropdracht en kregen daarnaast ook te maken met een ander aspect van het programmeren: De decompositie. In gewone Nederlandse taal betekent dat dat een 'grote opdracht' moet worden uiteen getrokken in kleinere onderdelen. De leerlingen kregen als opdracht 'Smeer een boterham met Duo Penotti' en mochten elkaar zo stap voor stap programmeren dat dat ook lukte en vervolgens mocht de gesmeerde boterham worden opgegeten. Meerdere keren bleek dat nog niet zo eenvoudig en leverde dat hilarische momenten op.

De derde klassers van Cyril Rothkrantz en Eugenie Zwanenburg gingen nog een stapje verder en kregen een gastcollege van Professor Rothkrantz van de TU Delft. De professor vertelde over de wijze waarop computers gezichten kan herkennen en hoe dat gebruikt kan worden om – bijvoorbeeld – criminelen op te sporen.

Ook had hij twee robothonden bij zich die de leerlingen konden programmeren zodat ze kunstjes deden. Hij wist de leerlingen zeer te boeien en kreeg na afloop luid applaus voor zijn leerzame voordracht. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag met het bouwen van een app volgens het IFTTT principe wat zoveel betekent als If this than that. Fanatiek gingen de leerlingen aan de slag en een aantal succesvolle applicaties zijn gebouwd zoals 'Als ik de school binnenkom schakelt mijn telefoon automatisch op stil'. Hoe praktisch is dat?!

De Science sectie kijkt terug op een zeer geslaagde codeweek 2017 waarin we al onze leerlingen van klas 1, 2 en 3 weer een gedifferentieerd en gevarieerd aanbod in het leren programmeren hebben kunnen geven.