Geoweek in klas twee 1-6-2016

De laatste week van mei was het op het Veurs Lyceum voor de tweede klassen Geoweek. Tijdens deze week maken leerlingen in hun eigen omgeving kennis met aardrijkskunde in de praktijk. Bedrijven, organisaties en instellingen zetten hun deuren open, geven een gastles in de klas of organiseren veldwerk op locatie.

De klassen 2hv en 2ha gingen op bezoek bij het Stadsdeelkantoor Escamp aan de Leyweg, waar ze de afdeling Geo-informatie & Erfpachtbedrijf bezochten voor een ‘cursus’ landmeten. Deze afdeling zorgt ervoor dat de kaart klopt met wat je buiten ziet. Daarbij komt veel kijken. De leerlingen deden vier activiteiten, zo maakten zij met GIS op de computer een mooie overzichtskaart van Leidschendam-Voorburg, sloegen ze buiten piketpaaltjes in de grond, zodat de letters ‘Geoweek 2016’ ontstonden, namen ze de maten op van een park met daarin paden die zij moesten intekenen en gingen ze aan het werk met landmeetapparatuur om heel precies afstanden te kunnen meten.

Klas 2hb ging naar Museum Naturalis in Leiden. Zij determineerden daar gesteenten, nadat ze een hoorcollege hadden gekregen over het ontstaan van gesteenten en mineralen. Tot slot controleerden de leerlingen in de zaal ‘Aarde’ of alles klopte wat ze hadden geleerd.

De leerlingen uit de klassen 2ma en 2mb kregen een gastcollege over Antarctica. De gastdocent had Antarctica twee keer bezocht en hij vertelde op school over deze expedities. Antarctica is het enige werelddeel waar geen mensen blijvend wonen. Er zijn namelijk geen steden. ‘Het onbekende Zuidland’ (Terra Incognito Australis) zoals Antarctica in de Romeinse tijd werd genoemd is nog steeds een van de minst bekende delen van de aarde. Het was boeiend om er meer over te horen.

De leerlingen uit 2a en 2ag bouwden en testten dijken op de faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen van de TU Delft. Het ging erom wie de sterkste en stevigste dijk kon maken met de beschikbare middelen. Vier meisjes uit 2ag bouwden sterkste dijk: het water werd 7.22 minuten lang tegengehouden. Al met al was het een heel geslaagde geoweek, waarin niet alleen goed moest worden samengewerkt, maar waar ook kritisch denken, communiceren, creativiteit en probleemoplossend vermogen van de leerlingen werd gevraagd.

Wij kijken alweer uit naar de volgende Geoweek in 2017!

De aardrijkskundesectie