Antigone 10-11-2015

Op maandag 9 november waren de leerlingen uit gymnasium vier getuige van de voorstelling Antigone in Zaal 3 van Theater aan het Spui. Naast de scholieren van het Veurs bestond het publiek uit leerlingen van twee andere scholen. De voorstelling, uitgevoerd door theatergroep Aluin, was dan ook met name gericht op een wat jonger publiek. Zij slaagden erin het stuk met de nodige humor te brengen, hoewel Antigone toch een opeenvolging van tragische gebeurtenissen is.

In Antigone staat het conflict tussen gevoel en verstand centraal. Antigone wil haar broer Polyneikes begraven. Maar Koning Kreon heeft dat juist verboden omdat Polyneikes een vijand van de staat is. Antigone negeert het verbod en ondermijnt daarmee de orde in de samenleving. Het conflict loopt totaal uit de hand en kost meer mensenlevens dan wie dan ook had kunnen voorzien.

We bezochten de voorstelling in het kader van het vak Klassieke Culturele Vorming, een vak dat alle leerlingen in gymnasium vier volgen. Voorafgaand aan de voorstelling hadden de leerlingen een eigen tragedie geschreven en verfilmd rond het van Antigone afgeleide thema Een Leugentje om Bestwil.