Met Kunst naar de opera 18-1-2019

Google je op opera dan kom je als eerste terecht bij een sympathieke webbrowser. Misschien verklaart dat de vragende gezichten van de leerlingen toen hen werd meegedeeld dat we met zijn allen naar een opera in het Koninklijk Conservatorium zouden gaan.

We – bijna alle 50 leerlingen uit havo-4, vwo-4 en vwo-5 met het vak Kunst - woonden op donderdag 17 januari de voorstelling Radamisto bij, een achttiende eeuwse opera (meervoud van opus, wat ‘werk’ betekent, in de zin van ‘een werk van een kunstenaar’) van de Duitse componist Händel. Met een nogal complexe verhaallijn.

Dat bleek al bij de workshop die we voorafgaand aan de voorstelling volgden. Daarin werd niet alleen iets verteld over de kunstdiscipline opera, maar vooral werd geprobeerd om de verschillende personages een beetje te leren kennen. Door de personages te verbinden aan bewegingen en ook door posities aan te nemen in een aantal tableaux vivants kregen we een beetje een indruk van wie wie was en wat de motieven waren.

Tijdens de opera bleef het best lastig om te volgen, maar we waardeerden de workshop nu des te meer, want dat gaf ons toch een kleine voorsprong. Door de boventiteling begrepen we niet alleen wat van het Italiaans, maar snapten we ook al snel dat er veel werd herhaald tijdens het zingen. De eigentijdse setting maakte het ook wat toegankelijker. Dus al met al konden we rustig kijken, zonder al te bang te hoeven zijn de verhaallijn te verliezen.

De zangers en zangeressen waren studenten van de Dutch National Opera Academy en werden begeleid door een stuk of twintig leden van het Residentieorkest. Omdat de opera dik twee en een half uur zou duren en de leerlingen op vrijdagochtend gewoon weer op school werden verwacht, mochten de leerlingen in de pauze kiezen of ze naar huis gingen of ook het slot nog wilden zien. De meesten kozen voor de eerste optie ("Alléén omdat ik morgen op tijd op school wil zijn, anders was ik wel gebleven..."), maar er waren ook enkele leerlingen die de ontknoping wilden zien. En zoals bij opera’s gebruikelijk was het gedeelte na de pauze inderdaad het meest spectaculair.

Lees meer over de opera.