U bent hier:   Home

Kunst en Media doet inspiratie op 19-10-2018

Op 11 oktober gingen de leerlingen van de Talentstroom Kunst en Media uit klas 3 op excursie naar Den Haag. Naar de plek waar op dit moment de Rotterdamsebaan wordt aangelegd (tussen Ypenburg en De Binckhorst). Voordat die weg er ligt wordt er archeologisch onderzoek gedaan en dat was precies de reden dat wij er waren.

We kregen er uitleg over de vondsten die er al gedaan waren en konden via een VR-bril zien hoe het er tweeduizend jaar geleden ongeveer uit gezien zou kunnen hebben.

Leerlingen hebben de opdracht om een hoax te maken over een Romeinse vondst in Leidschendam en konden zich vandaag (verder) laten inspireren. Met die inspiratie is het goed gekomen. Lees maar eens wat zij er van vonden:

(van verschillende leerlingen)

(...) Wat mij het meest opviel tijdens de presentatie was de nauwkeurige werkwijze van de archeologen. Ze werken stapsgewijs en dat is heel handig, want dan kunnen ze alles goed bijhouden. Tijdens de presentatie werd er ook verteld dat als je bijvoorbeeld nu een kuil zou scheppen dat archeologen die honderden jaren later nog steeds zouden kunnen vinden. Dit komt doordat er altijd vuil achterblijft in de kuil. Dat vond ik ook bijzonder om te horen. (...)

(...) Het meest opvallend vond ik dat ze een ring hadden gevonden met de Latijnse tekst:      AMO TI VITA. Dat betekent: Ik houd van je mijn leven lang. Dus ze denken dat het een trouwring is. Daarom vond ik hem erg bijzonder. (...)

(...) De meneer die de presentatie gaf was erg enthousiast en wist veel van het onderwerp, het is ook zeker een pluspunt dat hij ook heeft mee gegraven en dus echt weet hoe het is. (...)

(...) Wat ik erg goed vond aan deze excursie is dat hij ons heel veel foto’s en plaatjes heeft laten zien van vondsten, opgravingen maar ook de manier waarop dingen worden opgegraven. Zelf wist ik niet echt hoe dit werkte. Nu ik meer over dit onderwerp weet vind ik het veel interessanter. Ook denk ik dat deze excursie ons veel gaat helpen bij het filmpje. Ik vond het erg leuk. (...)

(...) Geschiedenis vind ik geweldig! En op zo'n opgraving komt de geschiedenis uit de boeken, echt tot leven. Door het werk van de archeologen wordt het dagelijks leven van mensen uit die tijd bijna, en soms zelfs daadwerkelijk, tastbaar. Je stapt als het ware in de teletijdmachine van Professor Barabas. Wat zou het gaaf zijn als dat echt kon. Hou mij op de hoogte! (...)

(...) Ik vond het erg fijn dat hij uitleg gaf over wat er gebeurt bij een opgraving. Het gaf allemaal ideeën om onze video te verbeteren. Nu weten we bijvoorbeeld welke spullen de archeologen gebruiken bij de opgravingen, wat ze dragen en wanneer je binnen bezig bent. (...)